Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ 7ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

το ΠΑΣΟΚ οφείλει την πολυετή παραμονή του στην εξουσία στη μια βασική του ικανότητα, την ικανότητα να οσφραίνεται τις ανάγκες τις κοινωνίας και να δίνει πειστικές απαντήσεις σε αυτές. Στα τέλη της δεκαετίας του 70 η κοινωνία είχε ανάγκη από αλλαγή,

αλλαγή στην κοινωνική διαστρωμάτωση, αλλαγή Στις αρχές της δεκαετίας του 90 η κοινωνία είχε ανάγκη από μια νέα αλλαγή η οποία συμπυκνώθηκε στη λέξη εκσυγχρονισμός και εκφράστηκε με μια νέα κουλτούρα δημόσιας διοίκησης, με έργα υποδομής με την είσοδο στην ΟΝΕ με το ΑΣΕΠ – όλα αυτά που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της σημερινής Ελλάδας και που η δεξιά προσπαθεί απεγνωσμένα να κατεδαφίσει με απογραφές, κατάργηση του ΑΣΕΠ κλπ. Σήμερα το 2005 η κοινωνία μας εχει ανάγκη από μια νέα αλλαγή που μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιφέρει. Αυτή η αλλαγή πρέπει να έχει ως στόχο όλες αυτές τις αναποτελεσματικότητες αλλά και τις νοοτροπίες που δεν προωθούν πια τη χώρα. Αυτή η αλλαγή πρέπει να έχει ως στόχο την απελευθέρωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας μας, την διαφάνεια, την οικολογική συνείδηση, την ευθύνη του πολίτη, την ενδυνάμωση του πολίτη, το σταδιακό χωρισμό εκκλησίας – κράτους, την κατάργηση της πολυνομίας, τη στήριξη των αγροτών με υπεύθυνη καθόδήγηση και ενημέρωση τους, την αξιολόγηση της δημόσιας παιδείας, την ουσιαστική στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης και της επιχειρηματικότητας . Παράλληλα θεωρώ ότι έχει ωριμάσει ο καιρός για να μιλάμε για μια εθνική πολιτική στην εξωτερική πολιτική με διακομματική συμμετοχή, με χρονικούς ορίζοντες που να ξεπερνούν αυτούς των κυβερνητικών θητειών και θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί και για άλλους κρίσιμους τομείς που χρειάζονται σχεδιασμό με μακροχρόνιο ορίζοντα όπως η παιδεία και η υγεία.

Πρέπει η γενιά μας να σηκώσει το λάβαρο των νέων αξιών της κοινωνίας μας , να σταματήσει τον κατήφορο της πολιτικής στη συνείδηση του λαού και να ξαναδώσουμε στην πολιτική την αξιοπιστία που τόσο ανάγκη έχει σήμερα. Ζητάμε αξιοκρατία παντού – έχουμε αξιοκρατία στο κίνημα μας? Πώς θα τη διασφαλίσουμε? Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε σε αυτό το Συνέδριο. Γιατί δεν θα πείσουμε κανένα στην κοινωνία για τις αγαθές μας προθέσεις για πρόοδο όταν εμείς αντιστεκόμαστε σε αυτή.

Τι προοπτικές έχει ένας νέος στην κοινωνία μας

Τι προοπτικές έχει ένας νέος στο κόμμα μας

Τι προοπτικές έχει ένας νέος στο κράτος μας

Εξαπολύσαμε δριμεία επίθεση για το θέμα της συνέντευξης στο δημόσιο. Ως πότε θα αγνοούμε τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και θα λειτουργούμε σαν κόμμα δημόσιων υπαλλήλων? Ξέρετε πόσα ψυχομετρικά, μαθηματικά, γλωσσικά τεστ και συνεντεύξεις περνά ένας νέος σήμερα με ουσιαστικότατα αποδεδειγμένα προσόντα για να βρει και την χαμηλότερα αμειβόμενη θέση σε μια μεγάλη ιδιωτική εταιρεία? Τους έχουμε αφήσει όμως όλους αυτούς βορά στον άγριο καπιταλισμό των ημερών μας γιατί δεν είναι πελατεία μας.

Όλες οι δομές μονιμότητας πρέπει να αλλάξουν. Όταν τις δημιουργήσαμε εξυπηρετούσαν κάποιες κοινωνικές ανάγκες, ήταν επιταγή των καιρών. Σήμερα οι καιροί απαιτούν νέες προσεγγίσεις.

Πατριωτισμός δεν είναι η εμμονή σε ιδέες του παρελθόντος αλλά η επιμονή για μια Ελλάδα σύγχρονη και δυνατή να παίξει ένα διακριτό ρόλο στο παγκόσμιο σκηνικό. Δεν μπορούμε να ονειρευόμαστε μειωμένους χρόνους εργασίας χωρίς να μιλάμε για αυξηση της παραγωγικότητας, να ονειρευόμαστε το σουηδικό κοινωνικό μοντέλο χωρίς όμως τη σουηδική φορολογία, να προωθούμε πρόωρες συντάξεις και να βγάζουμε ικανότατους ανθρώπους εκτός στίβου καλώντας τις γενιές που μπαίνουν στην αγορά εργασίας να πληρώσουν τα σπασμένα. Αυτές οι γενιές είναι τα παιδιά σας, ως πότε θα υποθηκεύουμε το μέλλον και την ποιότητα ζωής τους? Γιατί εάν θέλουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας σοσιαλιστές θα πρέπει πέρα από την κοινωνική αλληλεγγύη να επιδιώκουμε και την αλληλεγγύη των γενεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: