Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

Η Κατερίνα Διαμαντοπούλου στην εφημερίδα Συμβόλαιο


Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, πέρα από τον θρήνο που προκάλεσαν σε όλους μας και πέρα από την αποστροφή για μία κυβέρνηση πολύ μεγάλη για τα μικρά και πολύ μικρή για τα μεγάλα, έδειξαν ότι προσεγγίζουμε πια ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Οι κλιματικές αλλαγές έχουν πάψει να αποτελούν «αποκλειστική ύλη» της Κοινωνίας των Πολιτών. Οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν καθημερινά, άμεσα και περισσότερο από ποτέ την ποιότητα της ζωής μας με τις εκτεταμένες πυρκαγιές, τον κίνδυνο της «ερημοποίησης» και την αύξηση των ρύπων. Για πρώτη φορά συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη (έκθεση Στερν), ενώ επιπλέον αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο των κλιματικών προσφύγων (γενοκτονία στο Νταρφούρ).

Από την άλλη, η χωροταξική πολιτική της χώρας μας είναι κατεξοχήν προβληματική. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μερικούς μήνες πριν, ειδικά Χωροταξικά Σχέδια χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους επιστημονικούς φορείς και τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Ειδικότερα το Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό προωθεί το μοντέλο των «τουριστικών αποικιών» με τη γρήγορη οικιστική ανάπτυξη από την πίσω πόρτα και χωρίς σχεδιασμό. Είναι κρίσιμο για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής παράδοσης και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, να υπάρξει διάλογος και περίσκεψη για το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσουμε. Γίνεται αντιληπτό ότι με πρόχειρες, πλαδαρές και μεγαλεπήβολες ασκήσεις επί χάρτου, μόνο η ανάγκη να επιδειχθεί από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ «κάποιο έργο» εξυπηρετείται.

Απέναντι στα σύνθετα προβλήματα υπάρχουν απλώς λογικές απαντήσεις. Μαζί με την απόλυτη προτεραιότητα της αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων, πρέπει να εξετάσουμε την πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων με εκτεταμένα προγράμματα ανακύκλωσης, ενώ από άλλη να τεθεί στο δημόσιο διάλογο η πρόταση για τη δημιουργία μικρών κατάφυτων πλατειών – πάρκων μέσα στις γειτονιές της Αθήνας και την αξιοποίηση για πράσινο 5 μεγάλων χώρων του λεκανοπεδίου (σταθμοί ΚΤΕΛ Λιοσίων και Καβάλας, αμαξοστάσιο ΟΣΕ, Κεντρική Λαχαναγορά Ρέντη, Φυλακές Κορυδαλλού, διυλιστήρια ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι).

Επιπλέον, το «πρασίνισμα» των ταρατσών και των μπαλκονιών βελτιώνει το μικροκλίμα στα σπίτια, στις γειτονιές και στην πόλη μας. Φυτεύοντας τις ταράτσες και τα μπαλκόνια μας, «πρασινίζουμε» τη ζωή μας, ρίχνουμε τη θερμοκρασία, δημιουργούμε συνθήκες φυσικής μόνωσης και συμβάλλουμε στον περιορισμό των τιμών των ρύπων. Εκεί που μπορούμε, πρέπει να παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να δρούμε και να δημιουργούμε.


2 σχόλια:

Suspect είπε...

Αυτο που προτεινετε εχει να κανει με την ατομικη πρωτοβουλια.

Πολιτικη απο το κομμα σας με συγκεκριμενα μετρα υπαρχει;

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΟΜΟΡΦΗ ΓΥΝΑΙΚΑ!
ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΟΜΟΡΦΥΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΙΑΛΕΞΕ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ ΚΟΜΜΑ...